Bogen, grepen, sieraden en meer

Home\Hout voor\Bogen, grepen, sieraden en meer
Bogen, grepen, sieraden en meer 2017-09-26T15:26:24+00:00

Hout is er voor iedereen en alles! De Amsterdamsche Fijnhouthandel levert hout voor zoveel bijzondere toepassingen van hout dat we op deze site niet ontkomen aan een speciale categorie hiervoor. Wat voor bijzondere toepassingen u ook bedenkt, waarschijnlijk hebben wij het geschikte stukje hout ervoor. Of het nu gaat om het lager van de waterpomp van uw antieke Rolls Royce of om een stukje hout waar u een ring van wilt maken. U kunt het allemaal vinden in onze loodsen. Zeker onze plankenloods is zeer geschikt om te zoeken naar net dat ene stukje of speciale stuk hout voor uw unieke project.

 

Grepen, Heften en Deurknoppen.

Grepen gemaakt van hout hebben vaak een mooie en luxe uitstraling. Bij de keus van de houtsoorten zijn een paar factoren van belang. Zo dient onbehandeld of geolied hout bestand te zijn tegen vocht en vuil van de handen en dient het slijtvast te zijn. Daarnaast dient het hout stabiel te zijn zodat het niet scheurt of krom trekt. De zwaardere, vettere houtsoorten met een dichte nerf zijn daarom meestal beter geschikt. Indien het voorwerp afgelakt wordt komen natuurlijk meerdere houtsoorten in aanmerking.

Geweer en pistoolgrepen. Tegenwoordig worden geweer- en pistoolgrepen uit de massaproductie meestal van kunststof gemaakt maar de luxe handgemaakte jachtgeweren en pistolen worden nog steeds zoals vroeger van hout gemaakt. De traditionele houtsoort voor geweren is notenhout. Smith & Wesson gebruikt o.a. Goncalo Alves voor zijn revolvers.

Mesheften. De traditionele houtsoorten die voor mesheften worden gebruikt zijn: Ebben, diverse Palissandersoorten en Peren. Deze laatste wordt vaak zwart gebeitst om op Ebbenhout te lijken. Tegenwoordig worden steeds meer exotische houtsoorten gebruikt.

Paardenmessen vallen onder bijzondere toepassingen van messen. In Zeeland kreeg je een paardenmes als je 18 werd en met de paarden op het land mocht werken. De vroegste exemplaren van deze messen tonen vaak een paard voor de wagen, een paard voor de ploeg of een Bijbelse voorstelling. De latere exemplaren hebben meestal kleine landbouwwerktuigen als versiering. Vaak ook zijn de heften voorzien van initialen of een jaartal. Het oudste jaartal wat is aangetroffen is 1807. Het Zeeuwse mes bevat ook een ‘zieltje’: het balletje die door vakkundig snijwerk in een kooitje werd uitgesneden en rammelt als je het mes schudt. De heften van de Zeeuwse paardenmessen worden gemaakt van Buxus, Castello of Perenhout.

Handgrepen en deurknoppen. De sterkte-eigenschappen voor de meeste handgrepen en deurknoppen zijn minder belangrijk waardoor er meer houtsoorten geschikt zouden kunnen zijn. Hieronder vindt u een lijst van de soorten die geschikt zijn. Geschikte houtsoorten voor grepen van messen en pistolen: Bubinga, Goncalo, Alves, Buxus, Braziliaans ebben, Grenadille, Esdoorn ,Cocobolo, Honduras Palissander, Noten, Coromandel , Letterhout, Padoek, Ebben, Olijfhout, Purperhart.

Wapens, Bogen, Martial Arts

Schuttersbogen / Bogen.

Door de tijd heen zijn schuttersbogen, zoals kruisbogen of een longbow, door de meeste beschavingen gebruikt als een doeltreffend wapen in de strijd en voor de jacht. Tegenwoordig is boogschieten een populaire sport. Voor de vervaardiging werden geschikte lokale houtsoorten gebruikt. Voor schuttersbogen wordt naast compositiematerialen nog steeds veelvuldig gebruik gemaakt van hout. Deze bogen worden nog steeds gebruikt voor de jacht en natuurlijk voor de sport. Hiernaast worden ook replica’s gemaakt van oudere bogen.

De geschikte houtsoorten worden geselecteerd op basis van eigenschappen zoals stijfheid, sterkte, buigzaamheid en taaiheid. Hierbij speelt de houtnerf een belangrijke rol. Veel bogen worden gelamineerd met gebruik van verschillende houtsoorten.

Geschikte houtsoorten:

  • Hickory. Een taaie noord-amerikaanse houtsoort.
  • Taxus is het hout dat vroeger gebruikt werd voor de beruchte engelse Longbow. Dit hout heeft de juiste eigenschappen voor een langere boog. Slechts een klein deel van de stam is geschikt voor deze toepassingen. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van kern en spinthout.
  • Surinaams groenhart wordt ook wel bowwood (wat booghout betekent) genoemd en is een harde stabiele houtsoort met een hoge stijfheid. Hierdoor is het vooral geschikt voor kortere wendbare bogen die worden gebruikt in bebost gebied.
  • Essen met een rechte nerf is taai en is vooral in gelamineerde bogen goed toepasbaar
  • Esdoorn heeft goede eigenschappen en wordt vooral in gelamineerde bogen gebruikt.
  • Massaranduba wordt in Suriname voor jachtbogen gebruikt
  • Purperhart is een goede houtsoort voor het lamineren met esdoorn

Martial Arts.

De meeste martial arts zijn afkomstig uit Azië. Vooral China, Korea en Japan hebben een lange historie wat betreft zelfverdedigings technieken. Zowel bij Aikido als Han Mu Do word gebruik gemaakt van houten oefenwapens zoals de korte stok, houten zwaard en houten mes.  Kendo, wat ‘Weg van het Zwaard’ betekent, is een moderne Japanse martial art van zwaardvechten, gebaseerd op het traditionele Japanse Kenjutsu. Bij Kenjutsu worden boken (houten zwaarden) gebruikt. Fijnhout biedt hiervoor geschikte houtsoorten zoals Essen, Groenhart, Massaranduba en Azijnhout.

 

Luxe voorwerpen

Sieraden. Vanoudsher worden fraaie en soms zeldzame houtsoorten gebruikt voor sieraden. Vanwege de kleine afmetingen is hout met een dichte fijne nerf en fijne tekeningen gewild. Grote vlamtekeningen in het hout ziet men meestal niet terug op kleine voorwerpen. Daarnaast dient het hout stabiel te zijn, zodat het niet scheurt of kromtrekt. De zwaardere vettere houtsoorten met een dichte nerf zijn daarom meestal beter geschikt. Indien het voorwerp afgelakt wordt komen meerdere houtsoorten in aanmerking.

Geschikte houtsoorten voor houten sieraden: Bubinga, Braziliaans Ebben, Buxus, Cocobolo, Ebben, Coromandel, Letterhout, Palissander, Olijfhout, Pokhout, Rozenhout, Santos Palissander en divers Knol- en Wortelhout. Houtsoorten met bijzondere kleuren kunnen een fraai effect hebben, bijvoorbeeld: Geelhout, Afrikaans  Padoek, Purperhart.

Dozen voor sieraden. Houten dozen of kisten kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden. Hierbij is het van belang om stabiele (en goed gedroogde) houtsoorten uit te kiezen zodat de kist niet snel kromtrekt of splijt. Er moet aandacht worden gegeven aan de houtnerf en de werking van het hout. Luxe kistjes worden vaak met luxe fineersoorten afgewerkt wat niet alleen een fraai effect heeft maar ook een stabiliserende werking op de constructie. Deze kunnen galamineerd worden uit contrasterende kleuren zoals Wenge met Esdoorn.

Pennen. Luxe houten pennen worden vaak afgelakt en hierbij speelt het uiterlijk een belangrijke rol. U kunt dezelfde houtsoorten gebruiken als voor de sieraden, het hout dient wel goed gedraaid te kunnen worden.

Humidors. Sigarenkisten worden meestal gemaakt van Cedrela Odorata. Dit hout bezit oliën met een aangename geur die de sigaren een aangename smaak zou geven maar ook de sigarenworm weert. Luxe sigarenkisten, humidors genoemd, hebben een ingebouwde vochtigheidsmeter en bevochtigingsysteem. Er moet aandacht worden gegeven aan de houtnerf en de werking van het hout. Luxe kistjes worden vaak met luxe fineersoorten afgewerkt, wat niet alleen een fraai effect heeft maar ook een stabiliserende werking op de constructie.

Campers

 

Campertrailer Opera

De Amsterdamsche Fijnhouthandel levert ook hout aan de makers van campertrailer Opera. Deze ‘mobiele designsuite’ wordt gemaakt in Nederland en is geïnspireerd op het operagebouw uit Sidney. Fijnhout levert verschillende soorten plaatmateriaal waarmee de vloeren  in stijl worden afgewerkt, waaronder Iroko met rubber bies en Mahonie met witte bies (RIVA speciaal). Of het nu gaat om een bijzonder ontwerp zoals deze campertrailer, of een alledaagse klus: de Amsterdamsche Fijnhouthandel heeft het juiste hout voor meubelmakers en interieurbouw.

 

Modelbouw. Voor modelvliegtuigen is het van belang dat het hout licht van gewicht is maar ook sterk. Het meest gebruikte hout is Balsahout . Dit hout heeft een soortelijk gewicht dat onder 100 kg/m3 kan liggen terwijl het nog een behoorlijke sterkte bezit. Balsa laat zich ook makkelijk bewerken, lijmen en snijden.

 

Keukengerei. Houten keukengerei wordt ondanks de makkelijk verkrijgbare vervangende kunststoffen tegenwoordig nog steeds in professionele keukens gebruikt. Het hout is een natuurlijk produkt en mits de juiste soorten worden gebruikt niet giftig. Houten snijblokken sparen de messen terwijl houten spatels de pannen sparen (vaak beter dan kunststof).

De houtsoorten die gebruikt worden mogen geen giftige of irriterende inhoudsstoffen hebben en moeten smaak en reukloos zijn. Het houten keukengerei dient wel op de juiste manier te worden behandeld en verzorgd. Bewerken met een natuurlijke olie wordt aanbevolen. Hierbij dient te worden gelet dat er geen giftige stoffen in de olie voorkomen (b.v. oplosmiddelen en zware metalen). Speciale oliën ontwikkeld voor keukengerei zijn in de betere speciaalzaken verkrijgbaar. Eetbare olie zoals zonnebloemolie en olijfolie kunnen gebruikt worden maar er bestaat een risico dat de olie ranzig wordt waardoor het hout niet meer geschikt is voor aanraking met voedsel. Veel gebruikte houtsoorten zijn Beuken en Olijfhout.

Lagers en katrollen. Vroeger werden lagers en katrollen van van Pokhout gemaakt. Het grote voordeel van Pokhout is dat het ongeveer 25% vetachtige hars bevat. Dankzij de hars zijn deze katrollen en lagers zelfsmerend. Tegenwoordig wordt Pokhout om dezelfde reden nog gebruikt de bovenste lager van de koningsspil in een windmolen. Lagers en glijvlakken van Pokhout gaan circa drie maal zo lang mee als bronzen lagers, hoe goed gesmeerd ook (bij regelmatig gebruik, wat bijvoorbeeld bij scheepsassen wel het geval zal zijn). De inhoudsstoffen uit het hout komen zeer gelijkmatig vrij en vormen met het (zee)water een smerende emulsie.

Maquettes. Voor maquettes is bewerkbaarheid van groot belang. Het hout dient een homogene structuur te hebben en zacht te zijn voor een goede bewerkbaarheid. Hiervoor is Linden, Peren of Esdoornhout met zijn korte vezels en homogene structuur de ideale houtsoort. Ook kan fineer toegepast worden voor een bepaald effect.

Naamborden. Eigenaren van boten en schepen gebruiken borden van Teakhout of Mahonie om de naam van hun schip in de frasen. Als Mahonie goed is afgelakt, is het bestendig tegen weer en wind, zout en zoet water. Teak hoeft niet afgewerkt te worden.

Dashboard. Wilt u uw auto luxe afwerken of restaureren met prachtig hout? Fijnhout heeft verschillende fineer met bijzondere uitstraling. Notenwortelfineer (ook in dikker houtsoort verkrijgbaar, zoals gezaagd fineer van 2 mm), Esdoornwortelfineer, Myrthewortelfineer, Madronafineer en Favonafineer.

Speelgoed. Hout leent zich, mits goed afgeschuurd, uitstekend voor kinderspeelgoed aangezien het geen schadelijke stoffen bevat. Houten schommels, blokjes, doosjes etc zijn makkelijk te vervaardigen, maar een beetje handige houtbewerker draait ook zijn hand niet om voor het maken van een poppenhuis, treintjes of een hobbelpaard. Beukenhout, Tulpenboom en Grenen zijn de meest gebruikte houtsoorten.

Molenbouw. Voor de molenbouw wordt verschillende houtssoorten gebruikt, waaronder Pokhout (LignumVitae) voor lagers etc, Azijnhout voor kammen, Beuken, Grenen en Eiken voor diverse toepassingen.

Vogelkooitjes. Luxe kooitjes worden gemaakt uit verschillende elementen, en deze moeten ook weer bestand zijn tegen scherpe snavels. Geschikt hout is: Violet (King-wood), Palissander of Ebbenhout. Natuurlijk is ook en meer gebruikelijke houtsoort als eiken geschikt voor dit doel.

Wandelstokken. Wandelstokken worden gebruikt als steun tijdens het lopen, maar ook als esthetisch of vermakelijk element. Een goede wandelstok is stevig doch veerkrachtig, en vooral mooi. Wandelstokken worden gemaakt van: Palissander, Ebbenhout en Groenhart.